Umíte správně stolovat a máte správné chování u stolu?

Vypadá to jednoduše: naplánujete si doma setkání s přáteli, všechny pozvete a pak najednou začnete přemýšlet, jak budete servírovat jednotlivé chody, nápoje a začnete tápat, co je správně.

Ponechme dnes stranou dobroty, které budete servírovat, a pojďme se podívat, jak jednotlivé chody správně podávat, co by na stole nemělo chybět a co se u stolu smí a nesmí. Je rozdíl, pokud budete hodovat ve stoje nebo sedět u prostřené tabule. Zároveň ale platí psaná i nepsaná pravidla pro etiketu stolování.

Slavnost u stolu

Velká nazdobená tabule, která bude středobodem celé události musí být vymazlená do posledního puntíku. Tento typ hostiny nejspíš připravíte k opravdu slavnostní příležitosti a na výsledku by to mělo být znát.

Na stůl patří při jakékoliv slavnostnější příležitosti ubrus. Bílý, vyžehlený a s přesahem 30 cm po každé straně. Neřekli byste, jak velkou roli taková maličkost hraje.

Prostírání stolu

Každý host by měl mít po celou dobu před sebou prázdný talíř. Na něj se dává ubrousek a další talíř podle chodu, který je právě na řadě. Přešlap ale neuděláte ani ve chvíli, kdy rovnou každému naservírujete všechny talíře najednou (nahoře by měl být logicky talíř na první chod) a po každém chodu jeden odnesete.

Výběr porcelánu nepodceňte. S otlučenými talíři moc slavnostní atmosféry nevykouzlíte, a proto raději sáhněte po svátečním servisu nebo si porcelán půjčte. Tuto službu nabízí celá řada cateringových firem.

Co s příbory

Sada příborů musí být vždy naleštěná a bez jakýchkoliv skvrn a zaschlých kapek. Každému hostu dejte jeho sadu vedle talíře tak, aby je mohl z vnější strany postupně odebírat. Podle počtu chodů tedy budete mít zleva vidličku na předkrm a hlavní jídlo, zprava pak složený ubrousek, na něj polévkovou lžíci a nůž na hlavní chod otočený čepelí k talíři. Pokud plánujete servírovat dezert, položte vidličku nebo lžičku na něj kolmo k ostatním příborům za talíř ke středu stolu.

Kam se sklenicemi

Nikdo by neměl mít na stole víc než 3 sklenice, vhodnější jsou jen 2. Sklenka na víno se staví ke špičce nože na hlavní chod, sklenice na nealkoholické nápoje za ní. Buďte připraveni na to, že pokud se host rozhodne změnit nápoj (např. přejde z limonády na čistou vodu), je vhodné mu donést čisté nádobí.

Kam s jídlem

Jako hostitel si usnadníte práci, pokud naservírujete jednotlivé pokrmy doprostřed stolu a umožníte hostům, aby si každý nabral svou porci (nebo mu s tím pomůžete). Správně by ale měl hostitel pro nádobu s uvařeným chodem vždy dojít a každému hostu jídlo osobně naservírovat.

Party „na stojáka“

Daleko jednodušší práci budete mít v případě, že nechcete nebo z prostorových důvodů nemůžete všechny hosty usadit k velkému stolu a jídlo se bude podávat z rautu a konzumovat ve stoje.

Jednotlivé chody připravte do izolačních nádob (nebo nádob s ohřevem) na rautový stůl (ani na něm by neměl chybět ubrus), nezapomeňte na talíře vyrovnané do komínků, dostatek příborů a ubrousků.

Etiketa hodná králů

Nikdo od vás nebude očekávat, že budete mít vybrané chování hodné královské rodiny, ale existuje pár pravidel, jak by měla etiketa u stolu vypadat.

  1. Včasný příchod. Pozdě se nechodí a víc než notoricky známá čtvrthodinka se netoleruje. Jako hostitel mějte vše připravené s předstihem a pokud se někam chystáte jako host a víte, že dorazíte se zpožděním, vždy se předem omluvte. Stačí zavolat nebo poslat SMS.
  2. Pohodlí má své limity. Asi tušíte, že je nevhodné se u stolu různě povalovat, rozepínat si knoflíčky u košile nebo snad povolovat pásek. Ruce by měly být o stůl opřené do poloviny předloktí a vždy tak, aby na ně ostatní hosté viděli.
  3. Zapomeňte na mobil. Ideální by bylo nechat celou dobu mobilní telefon schovaný v tašce nebo kapse, jeho používání v přítomnosti ostatních je neslušné. Jestli to bez něj nedokážete vydržet, určitě ho vyndejte až po jídle. Totéž platí i o focení jídla. Jestli nepatříte mezi food blogery nebo recenzenty jídla a nejste k tomu hostitelem vyzvání, jídlo si nefoťte.
  4. Používejte ubrousek. Ubrousek, ať látkový nebo papírový, má své opodstatnění. Po každém napití nebo dojedení jídla si do něj otřete ústa. Je nepřijatelné si pusu otírat hřbetem dlaně.
  5. Pečivo ulamujte. Ukusovat pečivo je celkem běžný nešvar. Nic, co se dotklo úst nebo bylo uvnitř ústní dutiny, už byste neměli vracet na talíř. Každé sousto si předem ulomte a vložte ho celé tam, kam patří.
  6. S plnou pusou se nemluví. Většinou to učíme už malé děti, ale spousta lidí tento nešvar provozuje. Mluvit začněte vždy, až když polknete jídlo. Ostatní hosté nechtějí vidět, jak vypadá rozžvýkané jídlo ve vašich ústech.
  7. S konzumací počkejte na hostitele. Podle etikety dostává jako první jídlo na talíř nejváženější člen skupiny u stolu, všichni ale čekají, ať začne jíst i hostitel.
  8. Vyhněte se konfliktům. Je jasné, že ve větší skupině lidí se vždy najde téma, které je trochu polarizující. Za každou cenu se takovým snažte vyhnout a nevyvolávejte ani nehroťte konflikty. Zkazí to atmosféru celé akce.